Ibland börjar en katt som har varit rumsren hittills att kissa på andra ställen än på lådan. Detta kan vara ett tecken på sjukdom eller stress.

Händer det att katten väljer nya olämpliga ställen att kissa på är det viktigt att ta det på allvar. Boka en tid hos veterinären omgående för en undersökning. Ofta behöver man då ta ett urinprov och se om katten till exempel har en urinvägsinfektion. Ibland tar man en röntgenbild för att kontrollera om katten har urinsten. Kontrollera gärna hur mycket din katt dricker, att en katt dricker mer än vanligt kan vara tecken på sjukdom.

Om katten är frisk behöver man ofta kontrollera miljön. Börja med att se till att kattlådorna är optimala för individen, tillräckligt många och tillräckligt stora. En äldre katt som har artros kan ignorera kattlådan för att han eller hon tycker det är svårt att komma in i lådan eller för att det gör ont att sätta sig i en för liten låda.

Det är bäst att ha en låda mer än att man har katter. Har man 3 katter behöver man alltså 4 lådor. Många katter föredrar att kissa och bajsa på olika lådor.
Testa gärna olika sorter kattsand, inte alla katter gillar samma sorts. Försök att undvika sand som dammar eller luktar mycket. Du kan också använda olika sorter sand i olika lådor, det underlättar att se vilken sand din katt föredrar.

Rengör lådorna noga och regelbundet. Brist på hygien tillhör de vanligaste orsakerna för att en katt vägrar använda lådan. De flesta katter vill ha en låda utan tak. Med tak blir det snabbt väldigt dålig miljö in där.

Kontrollera också att kattlådan står på ett bra ställe. Om den står någonstans där katten känner sig otrygg, till exempel bakom en dörr som kan öppnas hastigt, så kommer han eller hon att undvika lådan. Andra olämpliga ställen kan vara bredvid en tvättmaskin eller för nära matskålen.

Se till att alla katter har tillgång till lådan. Kattlådan kan vara en viktig resurs och vissa katter har en tendens att vakta lådan så att de andra katterna inte får använda den. Att identifiera en mobbare i kattflocken är inte helt lätt, det kan vara väldigt subtila beteenden som gör att en katt känner sig hotad.

Förändringar i hushållet kan också göra att en katt känner sig otrygg. Har ni kanske skaffat ett nytt djur eller blev det en ny bebis i familjen?

Är det oklart varför din katt beter sig som den gör kan det vara bra att konsultera en beteendespecialist (etolog) som i vissa fall även kan komma hem till dig och observera katterna och deras miljö.

En stressad katt är en olycklig katt och eftersom man som ägare själv inte alltid kan identifiera problemet är det ofta lämpligt att be om hjälp så att katt och ägare kan fortsätta leva ett bra liv.